Logga in

IFK Vänersborgs officiella supporterklubb sedan 1996!

Snart är dagen här, dagen som är så stor inom bandyn. Kanske den enda dagen som folk riktigt förknippar med bandy före allt annat. Annandagen, bandyns viktigaste dag! Alla som följer bandyn, spelar eller på något sätt är involverade inom sporten har nog en ganska skön magkänsla när denna fantastiska bandydag närmar sig. Man vill vara på plats när det är dags för match, det hör till att vara det, man kan liksom inte missa en annandagsmatch. Några av mina absolut starkaste bandyminnen är från annandagen och det är väl lika bra att vi tar oss en titt några år bakåt i tiden.

Det finns ju säkerligen några dåliga minnen från annandagsmatcher också men på något sätt så fastnar inte det hos mig lika starkt. Annandagen är en sådan dag där nästan bara positiva saker fastnar. Man har trevligt innan match på någon samling, antingen hemma hos någon eller på en restaurang, det blir mer än bara bandy och det är kanske just det som gör att jag nästan inte har några dåliga minnen från annandagen.

Jag tänkte ta upp några härliga matcher här nu som verkligen satt sig i mig och jag börjar med ett lite udda minne från en match jag faktiskt gjorde det förbjudna och missade att se. 1999, vinst mot Villa med 9-6 och jag satt nervös på Teneriffa. Följdes genom min mobiltelefon, en Motorola eller om det var en Siemens. Dyrt att prata i mobil på den tiden, det fick jag på papper haha. Fantastisk resa, men matchen jag inte såg är det som satt sig mest från den annandagen!

Vi tar ett skutt till 2001, Gripen hade tagit sig upp och det väntade Tvåstadsderby. Det var riktigt hett då, Griparna var inte blyga och trodde alltid att Gripen skulle vinna. Enormt tryck på derbyt i Thn, sången ekade över hela staden, faktiskt. Men, nog om det, vi fokuserar på annandagen hemma på Isstadion. Soligt, kallt och seger med 7-5 inför 7515 åskådare. VILKEN INRAMNING!! Kallt som sagt men solen värmde ändå, Lasse Brandeby underhöll publiken innan match och i paus. Det rök från läktarna när folk andades i kylan, dova applåder, grill och glöggdoft. Fantastisk dag! Ryktet säger att man slutade räkna folk vid 7500 och att det kanske var upp mot 9000!

Annandagen fortsatte gå bra för IFK, vinster 2002 (Gripen borta 2-3) 2003 (Villa hemma 7-6) 2004 (Gripen borta 4-6) Finns härliga saker från alla tre men jag tar 2005 istället. Villa - IFKVbg inför något blygsamma 3112 åskådare. Detta är en av mina bättre klackupplevelser, det var riktigt många IFK:are på plats och en otroligt bra stämning. IFK tar snabbt ledningen med 0-2 men Villa vänder till ledning med 4-2 i paus. IFK spelade här med Grachev på halv i första halvlek och det fungerade inte alls. I andra flyttade IFK ner Berner på halv, Grachev till sin kära mittfälltsplats och därifrån dominerade han fullständigt. Berner gjorde solomål och IFK vände till 5-9. Otrolig match och ett underbart minne. Gratjov, värvningen från Kungälv gjorde 3+2, Misja 4+1 och Grachev 4 assist.

Året efter, alltså 2006 hade IFK fått börja om med ett nytt lag efter att många lämnat. Denna seger kändes väldigt bra i hjärtat, det blev 5-3 mot Villa och Tomi Niemikorpi gjorde två baljor. En fantastisk match efter förutsättningarna och en otroligt stark säsong där IFK hade fått börja om efter att ha tappat 12-13 spelare (minns inte exakt)

2007 var det dags för Gripen igen som hade letat sig tillbaka till elitserien. Inför över 5000 åskådare tog IFK sin åttonde raka seger mot Gripen i högsta serien. Börje Bappelsin underhöll i kortkort och IFK vann med 5-2. Detta var första året av Elitserien, norr och söder fanns inte längre kvar.

Nu hoppar vi till 2011 då det var dags för Villa igen på annandagen, i deras nya fina arena (näst bästa arenan) och detta blev en av de mest spännande matcher lagen emellan. IFK gick fram till 0-3 men Villa forcerade som de alltid är så bra på och närmade sig. Med sekunder kvar leder IFK med 3-4, Villa trycker på för fullt och får faktiskt in 4-4 trodde alla. MEN assisterande domaren vinkar bort målet för offside. Vilken underbar känsla att få se den avvinkning precis framför oss supportrar och vilket mod av den assisterande. Publiken blev tokig, härligt, jag gillar när publiken blir tokig. Känslor och hets måste vi ha i bandyn!

Att IFK har vunnit på annandagen i Villas arena är skönt att ha med sig inför årets drabbning, alla vet att det går.

Nu tar vi ett sista härligt minne, 2012 hemma i Arena Vänersborg. Hemsk start med 0-3 mot Villa och Henric Eriksson skadad. IFK åt sig in i matchen och när domaren inför 4018 åskådare blåste för paus fanns en ganska go känsla ändå trots underläge med 2-3. IFK kom ut till andra halvlek och spelade med ett härligt självförtroende anförda av Vänersborgssönerna Petter 1+2 och Fager 2+1. Dessutom gjorde Jocke 2+1. IFK vänder och vinner med 8-7 efter stor dramatik, känslor och liv på läktarna. Det är kul med bandy och det är kul med annandagen.

Det finns så otroligt mycket kul som har hänt med bandyn genom åren på annandagen och jag skulle kunna skriva en bok om härliga minnen från innan, under och efter match men det får räcka för nu med detta. En sak ska ni tänka på ni som läst, se alltid till att vara på plats på annandagsbandy, det är där ni kan få minnen för livet. Folkfest och bandy, det är härligt det!

Ses på Stars på annandagen!!

Vår musik på Spotify

Målpengen 2017/2018