Logga in

IFK Vänersborgs officiella supporterklubb sedan 1996!

Tänkte ta och gå igenom lagen uppifrån och ner efter hur tabellen slutade senast, det kommer väl inte bli några dramatiska förändringar mellan lagens styrkeförhållanden men sett till potential i lagen så är väl IFK Vänersborg kanske den största förloraren under årets silly, det behöver man ju inte vara raketforskare för att förstå. Det blir en kort kommentar om varje lag men lite mer om IFK och mina högst personliga tankar om kommande säsong.

Nu har säsongen avslutats på riktigt, IFK Vänersborgs Årsfest är ett litet avslut kan man säga, jag valde att inte vara med där själv i år men det var en mycket trevlig fest enligt folk som var där. Supporterklubben överlämnade resultatet av Målpengen till IFK Vänersborg och spelare prisades. Joakim Hedqvist fick priset Årets spelare av IFK och Sergej Lomanov blev Årets Älg. Många har frågat om övriga placeringar så jag tänkte att jag här och nu kan avslöja topp 5 i omröstningen: 1 Sergej. 2 Jocke. 3 Borvall. 4 Pavel och 5 Öhrlund. Faktiskt exakt samma som min egna topp 5. Fem härliga spelare som stod för en jämnhet som många andra kanske inte riktigt fick till.

Supporterklubben Älgarna har haft årsmöte också och därifrån kan jag avslöja att styrelsen efter vissa tveksamheter kör vidare minst ett år till. Efter avslutat årsmöte genomfördes en bouletävling och där vann Johan Hultberg i lag med Stefan Davidsson Fd Gustafson. Sist blev undertecknad ihop med Felix Andersson, mycket otur ska sägas. Till Bouletävlingen dök den mycket trevliga David Borvall upp och det uppskattas givetvis enormt av alla deltagare.

Nu är det dags, en första titt på lagen inför 17/18, läs vidare på egen risk!!

Villa: Tappar Daniel Andersson och får in Felix Pherson. Blir givetvis tufft att ersätta Daniel som gör enormt mycket poäng och han är väldigt mycket Villa. Men Felix är en spelare som ger Villa en ny dimension, med sin fart och kraft kan han hjälpa laget att få med fler spelare i anfallen. En av årets bästa värvningar, högstanivån är jättehög. Givet lag för topp-4

Edsbyn: Guldbyn tog lite skrällartat hem hela skiten senast, jag varnade dock tidigt för detta gäng. Inga större förändringari truppen och några tongivande yngre killar blir rimligtvis ett år bättre. Alla möjligheter att slåss om topp-4

Bollnäs: Finalförlorarna kommer även kommande säsong vara starka men tappet av Berlin är mentalt tungt och jag tror man halkar ner några platser i tabellen. Klara för topp-6

Saik: Ojämn säsong, absolut högst högstanivå av alla men det höll inte hela vägen. I Berlin och Säfström får man in två av världens mest stabila spelare och det kommer betyda en helt annan jämnhet. Rensat ut några ok spelare och lyft in duktiga juniorer. Tror Saik tar hem serien!

Västerås: Maskinen kom inte riktigt igång i vintras och det är väl säkerligen bra tändvätska nu till kommande säsong. Inga större förändringar i truppen men intressanta killar i Landström och Folkesson skall förädlas där. Kommer ta en stabil plats i topp-4

IFKVBG: Gjorde en helt ok grundserie även om man inte fick ihop laget fullt ut, tog många poäng på individuell skicklighet. I efterhand har det mest pratats om oro och turbulens inom gruppen och flera nyckelspelare har lämnat. Ett farsartat uttåg ur slutspelet mot rivalen Villa har tagit hårt på supportrar och det gäller för IFK Vänersborg att jobba hårt med att supportrarna ska få tillbaka tro på föreningens arbete med att närma sig toppen på alla plan. Fyra av spelarna med flest assist till spelmål har lämnat och det blir något att bita i för Ari Holopainen. Trots enormt tunga spelartapp har man gjort ok värvningar. Juhu Liukkonen är en vass lagspelare om han kommer tillbaka i formen han hade för några år sedan. Kimmo Kyllönen är en världsmålvakt och givetvis en bra värvning, men den känns lite sådär ändå med tanke på att Borvall var en av få spelare som lyfte sig senaste säsongen. Hoppas och tror Borvall tar det på ett bra sätt, krigar på och tror på sig själv. Kanske ingen annan målvakt har fler straffräddningar och assist än Borvall. I övrigt har IFK fått in Robin Mohlen från Kungälv och Junioren Callander från Saik. Mohlen är svår att säga något om men säkert har Ari koll. Callander har fått göra några matcher med Saik och dessutom högt upp i poängligan i J20, intressant på sikt. Även Joakim Kimmen Johansson är tillbaka efter några turer fram och tillbaka, hans tunga skott kan vara positivt för IFK. Jag tror IFK Vänersborg kommer tappa några placeringar men åttondelsfinal borde man ta sig till. En viktig bit för föreningen blir att jobba hårt för att inte tappa publiken, det är så många som haft den den sköna känslan att vi är kraftigt på gång, publiken såg stora saker framför sig och hade förhoppningar om riktigt fina år. Fullt naturligt med tanke på vilka namn som kom in, IFK visade verkligen att man menade allvar. Nu blir det lite att börja om från noll och det kan vara tufft, säkerligen undrar många vart vi står, inte bara publiken. Jag tror att även föreningen och spelarna funderar en hel del. Gäller att nollställa sig nu, få ihop allt och försöka få ut så mycket som möjligt av det vi har.

Broberg: Hall står klar till hösten och man har värvat fint i blandannat Forslund, Moisala och Edling. Blir lite press på laget nu och det kan bli tufft att hantera men jag ser Broberg som givna topp-8

Hammarby: Ekonomisk kris med miljoner i minusresultat men alla stora namnen stannar och man har fyllt på med Vänersborgssonen Christoffer Fagerström. Fin värvning som givetvis är tung för oss IFK:are, många av oss har följt Fager länge och hoppats mycket på killen. Det är nog bara att inse att han aldrig blir den spelare som är med och tar oss till toppen. Kanske inte är en ledare på det sättet, han mår nog bra av att ha större namn bredvid sig och på det sättet slippa lite press. Bajen blir farliga, säkert topp 8-lag

Vetlanda: Floppade lite i vintras men hade också ovanligt mycket oflyt i jämna matcher. Laget kändes väldigt på gång för mig men nu börjar jag bli tveksam. Fick in Gälman som är ett riktigt bra namn för Vetlanda men nu har man tappat Landström, Folkesson och Nilsson. Har bra spets och mycket talang. Jag är osäker!

Sirius: Det råder optimism i föreningen och man satsar lite nu mot att klättra. Senast fick man in Janne Rintala och innan det kom Mårtensson. Ett lurigt lag som mycket väl kan klättra några placeringar. Laget verkar alltid ha en härlig stämning i gruppen och det kan vara en framgångsfaktor tillsammans med bra värvningar.

Tillberga: Är väl i år det är tänkt att man ska ta klivet till kvartsfinal men så tror jag inte det blir. Laget ser ut att försvagas och undviker man kval har man gjort det bra. Tappat Rinat sen tidigare och nu också eventuellt den något överskattade Lebedev.

Gripen: Ja, alla vet ju hur det gick här. Nordmark såg fram emot att spela i mars men det blev ju inte så kul. Istället kommer Motala in, unga hungriga killar med mycket talang. Hoppas verkligen att Motala undviker att åka ur direkt, den regionen behöver ett lag i elitserien.

Tellus: Tappar Kyllönen, kännbart såklart och i mina ögon är detta inget elitlag.

Kalix: Gillar verkligen Kalix, en förening som exporterat fantastiska spelare till övriga lag genom åren. Får hem målvakten Björn Hellman, viktigt för föreningen att få hem egna killar ibland. Nya tränare presenterades igår och känslan är väl att Kalix är lite på gång även om kommande säsong blir mycket tuff. Jag tror man klättrar någon placering.

Detta var lite kort om lagen, blir väl eventuellt lite mer ingående längre fram om suget på att skriva finns kvar. Har ni orkat läsa igenom allt och ser detta och själva är sugna på att bidra lite i skrift är det bara att höra av er. Krönikor om allt som rör bandyn är välkommet, kanske vill du berätta om någon härlig bortaresa eller din favoritsäsong genom åren. Eller vill du intervjua spelare eller kanske börja skriva matchrapporter, hör av dig.

Hörs och ses!

 

Vår musik på Spotify

Målpengen 2017/2018