Logga in

IFK Vänersborgs officiella supporterklubb sedan 1996!

Tiden har gått oerhört fort efter sommaren och nu plötsligt är det snart dags för elitseriepremiär. En premiär där vi inte riktigt vet vad vi kan förvänta oss av IFK Vänersborg, försäsongen har väl inte direkt rätat ut några av mina frågetecken. Kanske har det snarare dykt upp fler efter massa torsk och få gjorda mål. Laget IFK Vänersborg slår verkligen ur underläge helt utan press nu och det kan absolut vara något bra i slutändan även om man givetvis vill vara en förening som tillhör favoriterna.

Inte sedan i augusti mot Gripen har IFK Vänersborg vunnit en bandymatch. En försäsongsmatch återstår och det är genrepet mot Hammarby imorgon lördag kl 15:00 i ABB Arena i Västerås. Det jag hoppas på med den matchen är att IFK får till försvaret på ett bra sätt och att man sätter några bollar framåt. IFK har säkert jobbat hårt med att få till defensiven och det har på senaste tiden sett bättre ut. Offensivt har det dock inte hänt mycket, senaste 6 matcherna har man endast gjort 8 mål totalt. Mål i alla matcher men aldrig fler än 2. Det är givetvis inte positivt!

Upptaktsträffen avklarades igår och IFK Vänersborg representerades av Jocke och Ari. Robert Tennisberg höll i intervjuerna med spelare och ledare, Stefan Erixon och Svenne Olsson satt som experter och tyckte till. Ari berättade att IFK siktar på slutspel men var tydlig med att det kommer krävas hårt jobb och att det blir tätt runt strecket. Rätt av IFK att sikta på slutspel, något annat är helt otänkbart för en förening med de fina förutsättningar som finns här, det skulle sänt ut jättekonstiga signaler. Experterna på upptaktsträffen tippade IFK strax utanför slutspel som 9.a. Svenne sa att det kan bli slutspel om spelare som Öhrlund och Viklund kliver fram, annars blir det 9-10. Erixon var inne på att IFK måste spela bollen och sätta målskyttarna i lägen, inte åka så mycket bandy. I mina ögon känns deras tips ganska positivt ändå.

Mina förväntningar och förhoppningar

Något jag har lärt mig genom åren är att försäsongen långt ifrån alltid speglar hur det kommer gå i serien. Visserligen är denna försäsong kanske den sämsta jag upplevt under mina bandyår, den sämsta jag minns iallafall. Några år har vi knappt spelat och tränat innan premiär pga väder och vind. Men så länge vi haft arenan så är årets försäsong en av de sämre. Förra årets var ju inte bra heller men då såg man ändå periodvis att det finns enorm kvalite, nu har det mer rullat på i samma samma och liksom aldrig blixtrat till. Defensiven har dock sakta blivit lite bättre. Så på något vis känns det ändå som att det går åt rätt håll, frågan är hur långt det räcker?

Tidigare har jag tippat IFK 10:a och det står jag fast vid, håller man fyra lag bakom sig i början på februari har laget gjort det helt ok. Kan inte se hur jag ska kunna ha högre förväntningar än så.

Mina förhoppningar är ju att vi skräller till ordentligt och tar en slutspelsplats. För att det ska vara möjligt kommer det krävas att flera spelare lyfter sig och flera får sina riktiga genombrott. Lundqvist, Koch, Viklund, Mikko, Wallin är exempel på spelare som kan få ut mer av sig själva än förra säsongen. Adam och Öhrlund är spelare som skulle kunna få sina riktiga genombrott, det är inte omöjligt alls! Sen har vi en burväktare i Kimmo som har bevisat hög niva många säsonger, han måste leverera om det ska trilla in poäng, blir viktig i jämna matcher som står och väger lite.

En sak som oroar mig lite är publiken, vi har en jäkla fin och trogen publik i Vänersborg men jag tror att det stadiga snittet på över 2000 åskådare senaste åren kommer minska rejält. Jag brukar faktiskt kunna känna av intresset ganska bra år till år och nu är det lite lägre än på några år. Folk har haft känslan 4-5 år att vi faktiskt varit på gång att växa oss stora men så kom förra säsongens avslut och laget får liksom börja om igen. Sånt tar på intresset, det känns hopplöst på något sätt. Jag gissar att vi tappar runt 500 åskådare i snitt, då tar jag inte i. Men bra resultat kan ändra på det och även om laget visar upp ett enormt krigarhjärta och aldrig viker ner sig. Kriga och hjärta är något IFK Vänersborg historiskt varit kända för med spelare som Uhlin, Buddha, Berglund och många många fler, publiken älskar den typen av spelare och de behövs i ett framgångsrikt lag. Tillsammans med andra kryddor också givetvis!

Jag hoppas att alla som är på plats i Arena Vänersborg under säsongen gör sitt för att hjälpa laget, kan vi på läktarna ger laget några procent extra energi så ska vi givetvis göra det. Kom hemskt gärna bort till klacken och hjälp till att stötta. Under matchens 90 minuter är det bara stöttning som gäller, alltid oavsett.

Ses och hörs!!

Vår musik på Spotify

Målpengen 2017/2018