Logga in

IFK Vänersborgs officiella supporterklubb sedan 1996!

Det verkar som att det blir en kamp om sista slutspelsplatsen ända in på mållinjen och det är ju verkligen mycket roligare än om IFK Vänersborg skulle varit avhängda. Laget har gjort en jäkla resa från försäsongen till idag, det är en närmast sensationell utveckling. Under försäsongen såg IFK Vänersborg ut som ett lag som mycket väl kan åka ur. Så är inte fallet nu och inte heller blir det kval för att hänga kvar. Istället slåss vi om slutspelsplats och kommer förmodligen göra så ända in på mållinjen. Trots utvecklingen så tappar vi publik, det ska jag spekulera lite i varför det blivit så och jag tror jag har svaren.

Härlig match igår, IFK var heta på isen och många blev heta på läktarna, precis som det ska vara. Inget fantastiskt spel på något sätt, men det var bra och framförallt beslutsamt och tufft. Passningar slås bort och bollar tappas i perioder men skallarna och hjärtat var hela tiden med och då kan man vinna bandymatcher.

Förlust igår och det hade sett mörkt ut i slutspelskampen, men nu efter segern finns alla möjligheter att ta sista slutspelsplatsen. Avgörandet är i våra egna händer. Broberg är bakom oss och behöver ta fler poäng än IFK i slutet och Bollnäs är vi bara två poäng efter. Tänk, detta Bollnäs som spelade final för bara 10 månader sedan, det kan gå fort åt ena eller andra hållet.

I höstas var vi nog många som trodde att det skulle gå fort utför för IFK Vänersborg, i somras tippade jag IFK 9-10 och under hösten blev det ändrat till 10-11. Men när man såg matcherna under försäsongen så befarades det allra värsta. Det såg verkligen inte bra ut. Givetvis påverkades alla supportrar av det och tongångarna var ju inte positiva direkt. Laget har dock hållt sig lugna hela tiden, tror Ari har stor del i det, han får spelarna att känna sig trygga. Även om det inte skulle bli slutspel så har laget i mina ögon redan gjort en godkänd säsong sett till förutsättningarna. Det laget IFK Vänersborg har idag kan man inte kräva mer av, det finns potential och kan bli bra på sikt, men just nu är 8-9 i serien klart godkänt. Nästan alla "experter" i bandysverige placerade IFK Vänersborg 9-10 innan säsongen drog igång.

Just nu har IFK med tre matcher kvar 23 poäng, målskillnaden 89-83 och placerar sig åtta i tabellen.

Att gå till slutspel är viktigt på flera sätt. För mig personligen handlar det mest om att jag hatar kliv bakåt i utvecklingen, man vill ju gärna att IFK Vänersborg är ett stabilt slutspelslag och att man tar små kliv uppåt hela tiden. För IFK Vänersborg som förening är det viktigt på det sättet att som slutspelslag är du mer attraktiv som förening. Dessutom blir försäsongen bättre då du som topp 8-lag är klar för både Svenska Cupen och World Cup. Där har du flera matcher klara. För lagen utanför blir försäsongen helt annorlunda, svårt att få möta bra motstånd och ännu svårare att få lite tävlingskänsla i matcherna. Vi får hålla tummarna för att vi löser en slutspelsplats!!

Stort publiktapp

Trots att laget presterar bättre resultat än vad många egentligen trodde innan så är det svårt att få folk till arenan och det påverkar givetvis även klacken. IFK Vänersborg har tappat nästan 600 åskådare i snitt. Det blir 7800 besökare sett över 13 matcher. Jag hade det på känn, det blev en baksmälla efter förra säsongens satsning och det mycket tråkiga avslutet på säsongen. Vart man än går i arenan så är det mycket negativt snack och det handlar egentligen inte om vad laget presterar just nu på isen, det är förra säsongen som spökar. Många fick upp hopp om stora saker kommande år och då blir baksmällan hård när det slår tillbaka som det gjorde. Förra säsongen är som ett stort sår som måste få läka och läka har det börjat göra.

Spelarna i dagens IFK Vänersborg har tillsammans med lagledningen hanterat säsongen på ett oerhört bra sätt, det förstår man om man verkligen tänker till. Man har fått bra fart på läkningen av såret, visst, folk är tokiga runt om och blir förbannade för minsta lilla dåliga prestation på isen, men jag tror att de allra flesta förstår att spelare och ledare i dagens IFK Vänersborg gör det bra efter förutsättningarna denna säsongen.

För att få tillbaka publiken kommer det krävas ett stort jobb av föreningen, laget måste förstärkas och publiken måste få tillbaka tron på föreningen och laget. Fallet blev inte sportsligt så hårt som många förväntade sig, men nu gäller det att fortsätta bygga så man blir starkare och starkare från en bra grund.

IFK Vänersborg har en bra och kanske stabilare grund än inför förra säsongen. Inte samma spets men man har ett lag som är lättare att bygga på. Trygg målvakt i Kimmo, äntligen har man hittat rätt på liberon med Simon som kan bli ett monster där bak. Kreativitet finns i Öhrlund på mitten och att han förlängde kontraktet är magiskt bra. Sen finns det många andra spelare också som är bra att bygga på. Just vad IFK behöver förstärka med tar vi efter säsongen, men min känsla är att man har börjat bygga på något som känns stabilt i grunden, så om man gör rätt saker inom föreningen framöver så tror jag det kan bli riktigt bra och när baksmällan är helt borta så kommer även publiken tillbaka.

Till sist, dags för VM och denna gång spelas det hemskt långt bort i ryssland, 20 minuter ifrån Kina. Finalen spelas 4/2 och redan 7/2 och 9/2 kör elitserien för fullt. Hål i huvudet på serieplanerarna! Stor tidsskillnad, många matcher under VM, antagligen mycket vodka på banketten efter finalen och sen nästan ingen vila innan serien drar igång. Herregud!

Lev väl, vi ses och hörs snart.


Vår musik på Spotify

Målpengen 2017/2018