Logga in

IFK Vänersborgs officiella supporterklubb sedan 1996!

Säsongen för IFK Vänersborg är över sen någon vecka tillbaka, kvarvarande lag spelar semifinaler och vi får snällt titta på lite från sidan. En dag, en väldigt vacker dag får vi vara med. Det måste man tro, annars är det ju ingen mening att hålla på. Trots att IFK Vänersborg efter allt trassel förra året gjorde en bra säsong där man avslutade med flaggan i topp så är det ju så att man som supporter längtar efter mycket mer. Man vill högre upp i tabellen och gå längre i slutspelet. Kan inte säga att alla vill det men rimligtvis ganska många.

Som väntat blev det Sandviken för vårat älskade IFK Vänersborg i kvartsfinalen, lika väntat så blev det 3-0 till Sandviken. Siffrorna ljuger inte men man kan kanske säga att de luras lite. IFK Vänersborg gjorde en bra match och två jättebra matcher och man förtjänade absolut att vinna minst en. Väldigt små marginaler, andra matchen som spelades hemma i arenan gör IFK fantastiskt bra i 70 minuter, oförmågan att göra mål fäller oss, samtidigt som vi hade lite otur med domarteamet tyvärr. Trist att skylla på domare och inget jag brukar göra men herrarna hade ingen bra dag på jobbet.

Även i sista matchen är IFK nära, två trötta lag kämpar förlängningen ut så att det måste avgöras på straffar. IFK har bra skyttar men det räckte inte ändå, just i straffläggningen har Saik lite tur, flera av deras straffar är dåliga träffar som letar sig in samtidigt som IFK har en klockrent i stolpen. Precis som mot hammarby för några år sen blev det alltså förlust på straffar i en slutspelsmatch. Sandviken vinner naturligtvis rättvis i kvarten, inget snack om det, men IFK gör en jättebra kvartsfinal. Precis som jag skrev i en tidigare krönika, det är i slutspelet man ska vara som bäst och det tycker jag IFK Vänersborg lyckades med.

Jag har varit inne på det tidigare, viktigt att fortsätta vara ett slutspelslag, speciellt för alla yngre killar som utvecklas oerhört av dessa matcher. Viktigt för föreningen i stort också att kunna kalla sig slutspelslag, det sänder ut bra signaler åt alla håll. Trots att IFK Vänersborg tog ett steg tillbaka denna säsongen så känns det ändå bra med tanke på all oro för ett år sedan, det blev inget ras och Ari Holopainen fick ihop ett lag som kanske gjorde lite mer än vad man kan kräva och framförallt mer än vad många förväntade sig.

Nu kommer publiken förvänta sig mer

Sista slutspelsplatsen och ut i kvarten med 0-3, känner ni igen det, har ni upplevt det förr? Ja, det är ju tyvärr något vi fått uppleva många gånger och aldrig är man väl nöjd med det. Bortsett från i år då kanske, jag och många med mig är nöjda med säsongen, men kraven kommer nu öka igen. Supportrar kommer inte vara nöjda med åttonde plats och ut i tre raka. Nu har IFK fått ihop en grupp som trivs ihop och jobbar stenhårt tillsammans, förra säsongens strul är borta och då förväntar man sig givetvis att resultaten kommer att bli bättre.

Få föreningar har bättre förutsättningar än IFK Vänersborg och publiken börjar bli lite otålig. Trots att laget efter förutsättningarna gjorde en fin säsong så tappade vi mellan 5-600 i publiksnitt. Det är väldigt mycket på en säsong, publiken i Vänersborg vill ha mer nu för att tända till och fylla Arena Vänersborg. Man märker ju också på bortaresorna, intresset har dalat enormt och det är en farlig utveckling. Jag märker ju även på mig själv, åkte land och rike runt tidigare men nu krävs det lite extra för att jag ska ge mig av. 

Laget gjorde en fin säsong efter förutsättningarna och det är ibland kanske orättvist att jämföra med tidigare säsonger. Men publiken är ofta ganska enkel på det sättet, folk vill ha resultat, underhållning och utveckling. Många får ju gråten i halsen när laget 5 mil inåt landet kommer på tal, Villa alltså, föreningen där allt blir succe. Tröttsamt, men Villa förtjänar sin framgång.

Trots att det ibland kan vara orättvist att jämföra med tidigare säsonger så gör jag det ändå. Nu har IFK spelat nio säsonger i Arena Vänersborg. De två första, alltså 09/10 och 10/11 är de sämsta. Den nyss avslutade säsongen tog IFK 24 poäng, det är sämst på sju år, säsongen 11/12 tog vi också 24 poäng. Årets publiksnitt på 1482 är det näst lägsta någonsin i arenan, endast säsongen 10/11 var sämre.

Säsongens 104 gjorda mål är det lägsta sen 10/11. Statistiskt är säsongen 2017/2018 inte bra om man jämför under tiden i arenan, mest rättvist att jämföra så tycker jag, tiden innan arenan blev klar och tiden efter. Även om vi avslutar säsongen med stil och de flesta är nöjda så är denna säsong med en titt i backspegeln inte speciellt bra och det måste IFK Vänersborg förändra, annars har vi snart ett publiksnitt på under 1000 åskådare. En positiv bit med årets statistik är insläppta mål, 96 stycken och så få mål har IFK under arenans tid bara släppt in en gång och det var 13/14.

Nu blev det lite negativt kanske, inte min mening, jag är faktiskt mer positiv och förhoppningsfull än på länge. Laget gjorde en fin säsong efter förutsättningarna och jag ser det som ett bra avstamp inför framtiden och något att bygga vidare på. Förhoppningarna och förväntningarna har ökat igen och jag hoppas verkligen IFK spänner bågen och siktar högt framöver. Det kan ibland vara nyttigt att titta lite bakåt och se vad som hänt.

Om man tittar framåt så är det ju oerhört positivt att ungdomsbandyn känns vara på gång igen i IFK Vänersborg. J20 vann serien och spelar just nu kvartsfinal mot Nässjö, första matchen borta vanns med 8-6 och på måndag spelas returen i Arena Vänersborg. Ungdomsbandyn är oerhört viktig, det ska alltid satsas på U-lagen, att få fram egna spelare till A-laget ger en bra känsla!

Ses i arenan på måndag.

Vår musik på Spotify

Målpengen 2017/2018