Logga in

IFK Vänersborgs officiella supporterklubb sedan 1996!

Nästan allt som skrivs och hörs utåt om bandy är från klubbar, lokala hejaklacksjournalister eller spelare. Supportrar gör inte sina röster hörda inom bandyn och det tycker jag är lite tråkigt. Försöker ändra på det på mitt egna lilla vis genom att dela med mig av mina personliga tankar om saker jag snappat upp. Nu när lagen kommit igång med matcher och det bara är en månad kvar till elitseriepremiär så är det helt klart läge för lite tankar och spekulationer om både det ena och andra.

Börjar med dagens bomb (nåja) i bandyvärlden. Fyra lag har inte beviljats elitlicens och det handlar om Saik, Sirius, Tillberga och sorgebarnet Hammarby. Alla lag kan hamna i problem och alla lag ska givetvis få en rimlig chans att rätta till problemen innan ekonominämnden tar till den drastiska åtgärden att flytta ner något lag. Jag vill vara väldigt noga med att säga det att man ska verkligen få en rimlig chans!!

Men när det händer att samma lag "granskas" år efter år då tappar elitlicensen sin trovärdighet. Ta exempelvis Hammarby som ständigt hamnar i gruppen som inte beviljas licens men som ändå får den senare. Vad sänder det ut för signaler? Hammarby har ju själva sagt vid tidigare tillfällen att deras ekonomi är dopad och att man ska ta krafttag. Det händer ju inget, problemen verkar vara omöjliga att lösa. Sen att föreningen då värvar toppnamn som Fagerström inför säsongen gör ju att man som supporter vill börja gråta. Kommer ju bli en mardröm att få se Fager åka runt i det ekonomiskt dopade laget. Sen säger då vissa att vi måste vara rädda om alla föreningar inom bandyn och hålla ihop i bandyfamiljen. Hallå, jag är en supporter till IFKVbg och jag gillar inte andra lag, men jag vill tävla mot dom på lika villkor.

Nog om den förbannade elitlicensen. En sak till bara, ekonominämnden ska byta namn till licensnämnden! Min hjärna undrar direkt varför? Är det lättare att försvara beslut då när ordet ekonomi försvinner ur namnet? Kanske, kanske inte.

Mina tankar om kommande säsong

Tyvärr har elitserien tappat i stjärnstatus, det har vi fått känna på i IFKVbg, men även andra lag har tappat namn som jag tror påverkar både sportsligt och publikt. Lomanov, Dusoev (stavningen) Pettersson, Andersson, Ivanov, Bulatov och kanske någon till. Det är inga dussinlirare. Artister och profiler vill man se och bandyn behöver det.

Som jag ser det är Saik favoriter kommande säsong. Man har plockat in Berlin och Säfström, två gubbar som är stora stjärnor och enormt bra smörjmedel i ett lag. Sistakuggenspelare som jag brukar säga. Saik är ett av lagen som inte beviljats licens, suck. Men vi släpper det!

Första utmanare till Saik blir nog Edsbyn och Västerås. Kanske att Villa kan utmana också. Men jag sticker ut hakan redan nu och säger att Saik blir mästare efter vinst mot Edsbyn i final.

Förutom ovan fyra nämnda lag så tror jag Bollnäs, Hammarby, Vetlanda och Broberg går till slutspel. Tyvärr blir det bara 8 lag då man tog bort planerade åttondelsfinalen. Det hinns inte med helt enkelt. SM-finalen har tidigarelagts som bekant och 20-25 dagar måste avvaras till landslagsbandyn. Elitserien och det inhemska slutspelet är tydligen inte lika viktigt.

Första utmanare om topp 8 tror jag blir Sirius. Trassel med ekonomin men har ändå lyckats värva bra och man har sen tidigare en bra stomme tycker jag.

Årets flopplag: Bollnäs, final i våras men tror dom ryker i kvarten nu. Svårt med flopputmanare, kanske Broberg med tanke på att dom själva siktar på semifinal. Villa kan bli en liten miniflopp också. Visst, grymt bra lag men man har tappat magi i Daniel Andersson. Esplund kommer dock växla upp och Felix är ju en vass värvning trots att han verkar ha en ärthjärna!

Årets flipplag: Kalix, laget blev sist i vintras och det blir man inte nu. Kalix kommer bli mycket mer svårslagna i år. Kanske kan klättra förbi tre lag. Utmanare, Vetlanda, tre landslagsspelare, bra värvningar och många talanger. Vetlanda går nu in i en viktig säsong, tar man inte kliv i rätt riktning så kan mycket av det man byggt upp rasa. Broberg får vara med även som flipputmanare så här helgarderar jag lite. Värvat mycket och kanske bra, dessutom snart en hall klar och sånt kan ge positiv energi.

Kort om IFK Vänersborg inför säsongen

Fyra träningsmatcher spelade, jag har faktiskt bara sett två, segern mot Gripen och hemska förlusten mot Villa. I övrigt har IFK spelat 5-5 borta mot Tillberga och förlorat med uddamålet mot Nikita Ivanovs Baikal. Svårt att säga något nu egentligen men laget släpper in på tok för billiga mål.

Mot Gripen vinner man ju enkelt men då ska man komma ihåg att Gripen är ett allsvenskt lag som inte ser speciellt starka ut. Matchen mot Villa tycker jag IFK håller bra i bollen till en början men man skapar väl inte direkt något framåt, efter 25-30 minuter rasar det fullständigt och det är aldrig roligt att se.

Jag tror det blir en tuff säsong för oss och det svider i mig att jag tror så. För bara ett år sedan trodde jag IFK Vänersborg hade stora saker på gång kommande år. Jag jobbar för fullt med att ställa om mentalt och köpa läget vi befinner oss i nu, inte helt lätt.

Tippar IFK Vänersborg på plats 10, givetvis inte omöjligt att laget placerar sig högre men som jag ser det är plats 10 godkänt efter förutsättningarna. Inte godkänt sett till klubbens ambitioner naturligtvis!

För IFK Vänersborg kommer det krävas att Jocke fortsätter leverera och att spelare som Kimmo och Viklund spelar på sin högstanivå varje vecka. Sen måste alla andra höja sig lite och några kanske överraska oss supportrar. Jag har några som jag tror kan komma att sticka ut lite på olika sätt.

Årets genombrott: Robin Öhrlund, har sett bra ut på försäsongen och trots sin unga ålder blir han en nyckelspelare i vinter. Jag tror Robin kommer bli hela elitseriens komet, raket, genombrott eller vad man nu kallar det.

Årets överraskning: Robin Mohlen, har egentligen sett han för lite men det jag sett så verkar han trygg med boll och passningssäker. Lite det som IFK saknat på defensiv mitt. Utmanare, Adam. Adam var sjuk förra säsongen men är en stor talang som det inte pratas om så mycket. Vågar han och tror på sig själv så kan det bli bra. En utmanare till är Pumpen, får han förtroende att spela match efter match som libero så är han stabilare än vad många kanske tror.

En annan sak som kan vara positiv för IFK är att det inte finns så mycket press på laget utifrån i år. Visst, folk vill ju givetvis se resultat men inget är nära som det var för ett år sedan. Pressen är väl snarare på styrelse och folk som bygger laget, publiken är lite trött på att IFK verkar få börja om lite för ofta.

Egentligen var jag inte riktigt klar här men tyvärr får det bli så. En fortsättning kommer istället en dag framöver när lusten faller på. Ha en underbar helg!
Vår musik på Spotify

Målpengen 2017/2018