Logga in

IFK Vänersborgs officiella supporterklubb sedan 1996!

Sommaren har inte släppt sitt grepp om oss än men det hindrar inte bandylagen ifrån att smyga igång med sina ispremiärer. I Vänersborg fick vi 12.e augusti se IFK möta IFK Legends i en match under 60 minuter. Ett mycket trevligt initiativ av IFK och uppskattningsvis var det 700 personer på plats och det är givetvis mycket bra i slutet på semestertid. Förhoppningsvis blir detta återkommande, det finns ju många profiler kvar. Nu en titt framåt och lite vad som hänt inför säsongen 17/18.

Motivationen att skriva är inte riktigt på topp men gör ett försök haha. Börjar med två beslut från förbundshåll som jag bara skakar på huvudet lite uppgivet åt. 1. Finalen är flyttad tillbaka till Uppsala, givetvis en stor förlust för bandyn att man tagit detta beslutet, toppbandyns framtid är inomhus och att man riskerar att spela årets match under usla förhållanden är jättetråkigt och det påverkar resten av serien tror jag. Det sägs att man vill ha tillbaka festen och att hela Uppsala andas bandy under finalhelgen. Jag har varit där och så jävla festligt är det ändå inte och risken finns dessutom att det inte blir riktigt samma sak nu. Vi får se, till en början hoppas jag vädret är med oss!

2. Det blir inga åttondelsfinaler, trots att hela bandysverige trodde det. Plötsligt gick man tillbaka till samma vanliga upplägg. Detta innebär att hela tre lag kommer att ha spelat färdigt för säsongen redan i början av februari, bedrövligt tråkigt och det hänger givetvis ihop med den flyttade finalen som kommer att spelas något tidigare.

Bandyn behöver spela fler matcher under längre tid, säsongen är för kort jämfört med andra sporter och det tappar vi på. Nu har man lyckats korta ner säsongen istället och det är ju parodi.

Vad gäller finalen så tror jag att det helt enkelt handlar om ekonomi, det blev ohållbart att boka TELE2 under så lång tid och då flyttar man tillbaka till Uppsala istället och säger utåt att det är festen man vill ha tillbaka.

Kanske är det snart dags att slopa finalen? Ja, den tanken har slagit mig, för att sporten skall utvecklas och synas utåt under längre tid på året är det kanske dags att klubbarna som går till final tar hand om matcherna i bäst av 3 eller 5. Förr eller senare kommer man inse att det är den vägen vi måste gå, förhoppningsvis kan människor med nytänk och visioner övertyga farbröderna som styr om det.

Nog om det, nu lite Elitserien och IFK Vänersborg.

Serien har tappat några profiler men ser fortsatt stark ut. Några lag längre ner i tabellen börjar se intressanta ut och det behöver bandyn. De traditionella topplagen måste utmanas, det förutsägbara är bandyns fiende #1, ingen vill se förutsägbar sport. Broberg och Sirius är exempel där det råder optimism, sen om det slår väl ut är en annan femma.

IFK Vänersborg är väl kanske lite svårbedömda, men som jag ser det är vi kraftigt försvagade. Då ser jag inte bara till tappen i år, det försvann även mycket spets förra året och det brukar visa sig resultatmässigt när bra spelare lämnar, såklart. Satsningen som startades inför förra säsongen fick ett rejält bakslag i våras och det är givetvis tufft för alla som följer IFK Vänersborg! Vi var många som trodde på riktigt häftiga säsonger framöver, nu är vi inte riktigt där och har lite fått börja om på ruta ett. Men det är bara att knyta näven och hoppas på att IFK får en fin omstart så att vi omdedelbart kan lämna gamla ruta ett, haha.

Saker som talar för IFK Vänersborg kommande säsong

Det är lätt att fastna i det negativa och inte se vad det finns för möjligheter. Förväntningarna på IFK är givetvis lägre nu så varje poäng kommer ge laget och publiken energi på ett helt annat sätt. I vintras blev ju folk tokiga över ett felpass, förväntningarna i vintras var orimliga från vissa. IFK Vänersborg 17/18 slår ur underläge och i mina ögon har man gjort det helt ok om kval undviks. En plats i slutspelet så har man gjort det enormt bra!

Skyttet är något annat som kan tala för IFK Vänersborg, klarar någon bara lägga in hörnorna på ett vettigt sätt så kommer Jocke, Juho, Mikko och några till dra dit bollarna!

Det tredje som jag kommer att tänka på är att vi hade ett gäng som underpresterade förra säsongen, nämner inga namn men några har ju kapacitet att göra väldigt mycket bättre ifrån sig.

Till sist en viktig bit för oss, det yngre gänget måste ta för sig och bli fullfjädrade elitspelare. Öhrlund, Löf och Blomqvist har stor potential och det kommer bli oerhört viktigt att de kliver fram. Många är ju lite försiktiga med att sätta press på unga bandyspelare, inte alls som i fotboll eller hockey där ålder inte har samma betydelse. I mina ögon är en kille som Öhrlund redan nu en som ska styra mycket i IFK Vänersborgs offensiv, den killen kommer vara vass i vinter och IFK måste ju sitta i detta nu och jobba med en kontraktsförlängning där!!

I övrigt så tror jag Ari Holopainen är helt rätt för IFK, oavsett hur resultaten går denna säsongen så måste han ges tid och förutsättningar att lyckas under sin kontraktstid.

Ses i arenan!

Vår musik på Spotify

Målpengen 2017/2018