Logga in

IFK Vänersborgs officiella supporterklubb sedan 1996!

Dags för lite text igen nu när vi har kommit några omgångar in i säsongen 17/18. Tabellen haltar som väntat med lag som spelat 2-4 omgångar, lite tråkigt med haltande tabell och det är något som man borde se över i framtiden. IFK Vänersborg har väl börjat säsongen som väntat ungefär och elitserien i det stora har inte bjudit på något jätteoväntat även om det ändå finns saker att prata om, det finns det alltid.

Vi tar väl IFK Vänersborg först och resten av mina tankar lite längre ner i texten. Vi drog igång hemma mot Edsbyn, ett Edsbyn som faktiskt haft oerhört svårt här nere i Vbg senaste 7-8 åren. Nu fick man dock med sig en seger hem till lilla byn. IFK gör en bra match, den bästa under hela hösten men tyvärr har man en period på runt 20 minuter som förstör kvällen. 3-4 blev resultatet efter att Edsbyn haft ledningen med 0-4. En jämn match och jag tror att många med mig blev positivt överraskad av IFK.s spel. Publiksiffran landade på 2015 och det är nog den sämsta i arenan vad gäller seriepremiär hemma, kommer dock inte åt förbundets statistik så kan inte säga med 100% säkerhet. Ändå en godkänd siffra med tanke på vad som hänt senaste tiden.

I andra matchen var det dags för Kalix borta, en match jag personligen var livrädd för, inte lätt att åka dit upp med lite efter hösten skadat självförtoende. IFK gör en bra bortamatch fram till ledning med 0-2 men sen händer något när Kalix reducerar till 1-2. Strukturen försvinner och det blir rörigt. Kalix vinner rättvist med 4-2.

Tredje matchen spelades hemma i lördags mot ett något skadeskjutet Vetlanda, jumbofinal som någon lite elakt kallade matchen. IFK började bäst men fick inte utdelning, istället gör Vetlanda 0-1 och håller det till paus. I andra öppnar sig matchen lite mer och det skapas många målchanser åt alla håll. 2-2 fram till minut 87 då Juho Liukkonen bombar in 3-2. Totalt ganska rättvist men det kunde gått även åt andra hållet, Kimmo Kyllönen gör några otroligt viktiga räddningar när vi som mest behövde det. Han visade att han är en riktig matchvinnare. IFK gjorde två mål till och matchen slutade alltså 5-2 inför 1425 åskådare, godkänd siffra och något bättre än jag väntat mig, Lördag kl 17 är ingen bra tid.

IFK Vänersborg behövde denna seger, publiken behövde den, bandyn behövde den och jag personligen behövde den. Fortfarande vet nog inte många av oss vart vi är på väg, det vet man väl aldrig iofs men man brukar ju kunna känna på ett ungefär och det är svårt nu.

Nu har vi en skön vinst i ryggen och det kan påverka framtiden på ett positivt sätt. Något annat som är positivt är att jag tycker några spelare växt och tar för sig mer och mer. Robin Lundqvist väldigt pigg i lördags. Robin har lite fått stå i skuggan av sina kompisar Fager och Petter men nu visar han vilket hot han kan vara på isen. Robin kan spela på många positioner men jag tycker IFK behöver Robin framåt som i lördags, han är ett hot hela tiden med sin rappa skridskoåkning. Kan han få sätta några bollar så tror jag han växer ytterligare. Juho tar kliv hela tiden och Kimmo i målet visar vilken klassmålvakt han är. Men det kanske viktigaste nu är att vi äntligen verkar ha hittat rätt i mittförsvaret, Simon ser lugn och trygg ut som libero. Oerhört viktigt för IFK som sökt i över ett år efter rätt uppställning där bak.

Nu en titt på elitserien i övrigt

Vi drog igång med smygpremiären VSK-Bollnäs, jag hatar smygpremiärer, en premiär i bandy skall vara full omgång. Det verkar man tycka i Västerås också, det kom endast 1355 åskådare. Bortskämd publik men också bedrövligt arrangemang i Västerås, jag var visserligen inte där men för ett år sedan var det kass och jag tror inte man förändrat något. Jo, man har tydligen sänkt temperaturen i hallen med 10 grader så nu är det inte bara tråkigt, det är kallt också. Det tycker nog Västerås publik också för nästa match hemma i ABB kom det 890 åskådare!!

Publiksiffrorna har det pratats om lite i sociala medier det senaste. Villa är stabila med över 3000 på matcherna. I Vbg brukar jag känna ungefär hur det kommer se ut på läktarna men det finns andra siffror som är svåra att förklara. Tellus och Tillberga har ju nästan ingen publik så dessa lag släpper jag. Värre med Saik som fått hem Muhren, Sävström och Berlin. Dessutom har man fyllt på med ett helt gäng unga spännande talanger. Trots detta kom det endast 1384 i premiären och i nästa hemmamatch sjuka 647 åskådare. Det är skrämmande och oroande, mättnad spelar in såklart. Saik har gått till minst semi i över 20 år och det sätter sina spår. Men samtidigt borde man under den tiden byggt upp en större stomme.

Hammarby är ett annat lag som haft lite oväntat lite publik i inledningen, storsatsar i år och slår Saik hemma inför en ok publiksiffra på över 2000 men till matchen efter kommer det endast 1322 åskådare, det är svårförklarat. Sen har vi Broberg som har en ny hall att spela i, igår kom det endast 1093 åskådare, verkar inte bli ett lyft där heller trots ny hall och satsning på nyförvärv.

Om man ser till oss själva så har vi ju ett fantastiskt fint snitt på över 2000 senaste åren trots att vi har varit ett mittenlag, IFK Vänersborg är den förening som har störst potential att närma sig Villa publikt. Blir vi topplag så är jag helt säker på att snittet närmar sig 3000, det finns en enorm längtan efter framgång i Vänersborg. Men förutom resultat på isen så måste arrangemanget bli bättre. Det är småsaker som måste göras för att besökaren skall få en bättre upplevelse. Redan utanför arenan kan man göra saker som att tända lite eldar och kanske ha en grill. Första intrycket är viktigt tror jag, det ska synas att här händer det saker. Sen har vi försäljningen inne i arenan och utanför arnes. Kioskerna kan kanske vridas så inte kön går mitt i gången utan vid väggen istället? I paus på premiären var det fullständig kaos vid baren utanför arnes, fler försäljningsställen måste till. Då kommer man sälja bättre och det blir trevligare för besökaren med mindre irritation. Mat och dryck ska vara lättillgängligt!!

Kul med den nya hyllningslåten Så Blå, den har IFK fått in riktigt bra i anslutning till introt, låten har verkligen potential att bli något riktigt bra med allsång på läktarna. Bra initiativ av supporterklubben att ta fram den och Jonas Gustafsson som står för text och musik har gjort ett fint jobb, det tackar vi för.

Sportsligt i elitserien så är det väldigt tidigt men lag som jag tycker sett bra ut är Villa, spelar verkligen som ett lag nu utan Esplund. Tre raka segrar och ett självförtroende som växer enormt nu när man visar bandysverige att man klarar sig bra utan både Daniel och Esplund. Hammarby ser kraftfulla ut, blir nog att räkna med. Är nog Villa och Hammarby som sticker ut mest. Åt andra hållet så är det väl Vetlanda som sticker ut, visserligen tufft spelschema men tre raka förluster känns nog inte något bra.

Väldigt tidigt i serien fortfarande och andra lag än nämnda kommer få formtoppar och formsvackor också. En intressant säsong har vi framför oss.

Kort om några bandysnackisar

Vår egen Richard Wallin Kamperin blev spelaren som drog på sig säsongens första röda kort. Rätt eller fel är svårt att säga något om. Men av det man kan se så försöker Richard bryta en passning och då åker benet bak helt naturligt. En oturlig bentackling kan man säga, en match avstängd hade räckt men det blev två. En annan mycket värre sak utspelade sig i derbyt mellan Bollnäs och Broberg. Oskar Olsson i Bollnäs yxade ner Magnus Fryklund, fick endast 10 minuter och det måste givetvis bero på att domarna inte riktigt såg vad som hände. Det märkligaste är ju att ingen har anmält trots bilderna som rullat, domare eller någon i disciplinnämnden måste givetvis agera efter en sådan händelse. Det kan inte bara vara upp till klubbar att anmäla varandra. Min känsla är att DN inte skyddar spelarna i första hand, man skyddar domarna och går på deras beslut 100%. Fegt och lite typiskt bandyn!

Ses på fredag i Arena Vänersborg!

   

Vår musik på Spotify

Målpengen 2017/2018