Logga in

IFK Vänersborgs officiella supporterklubb sedan 1996!

Efter en trög start poängmässigt har IFK Vänersborg tagit tre raka segrar på kort tid. Senast var det ett argt Västerås som inte gillar att förlora som fick åka hem från Arena Vänersborg utan poäng. En viktig seger för IFK Vänersborg på många sätt, mer om det lite senare. Det är fortfarande väldigt tidigt på säsongen så mycket kommer hända i tabellen men IFK har senaste tiden spelat bra, fått utdelning på det och är därför bra med i den jämna tabellen. Spännande fortsättning väntar.

IFK Vänersborg är inne i en fin period nu med tre raka segrar mot i tur och ordning Motala, Sirius och Västerås. Motalamatchen är en match som inte får förloras, nästan alla vinner ju sin hemmamatch mot det laget. Men jobbet skall göras och man ska göra det så bra som möjligt. IFK vinner med 7-0 och det är lugnt och stabilt. Sirius borta på Studenternas har ofta inneburit problem för IFK, denna gång blev det dock seger och det är faktiskt en blytung seger. Sirius tippas av många ligga nära IFK i tabellen och man har i år gjort en liten satsning. IFK gör en stabil första halvlek och leder i paus med 1-2, i andra halvlek är man klart bättre än Sirius och drar iväg till en kassaskåpssäker seger med 3-6. En oerhört skön bortaseger, inte bara för att det är just Sirius, den spelades dessutom utomhus och IFK har senaste åren inte många segrar utomhus, tror bara det var uppe i Kalix förra säsongen som IFK vann utomhus.

I fredags var det dags för match mot Västerås, stora starka och elaka Västerås som IFK haft så hemskt svårt för sen den berömda kvartsfinalen vi tappade 2-0 i matcher till 2-3. Första segern sen dess!! Västerås är tunga att möta och min upplevelse senaste åren är att IFK sett små ut mot Vsk, lite hängande huvuden och inte riktigt den där tändningen som behövs mot denna maskin. Flera gånger slagna på förhand har det sett ut som

Nu såg IFK Vänersborg verkligen inte små ut och absolut inte slagna på förhand. IFK klev ut med pondus på isen och visade från start att detta ska bli en jobbig kväll för Vsk och det blev det. IFK vinner rättvist efter en enormt fin laginsats kryddat med fantastiska individuella prestationer. Kimmo är lysande och Viklund avgör med ett magiskt mål. Oerhört viktig seger för laget och publiken, spöket är bortjagat och IFK har visat att man kan vinna mot de absolut bästa lagen. Viktigt!!

Västerås var sin vana trogen griniga under matchen och i detta fallet även efter matchen. Det känns när man tittar på Västerås som att de får med sig ungefär 80% av domsluten men ändå är de 300% grinigare än alla andra lag. Västerås känns oerhört osympatiska men givetvis är det ett fantastiskt bra lag!

Nu väntar en otroligt spännande vecka för IFK Vänersborg med matcher mot Tellus och Broberg borta på onsdag och fredag. Två lag som ligger strax bakom oss i tabellen. Veckan efter har vi två fantastiska hemmamatcher mot Sandviken och Villa villekulla. Två matcher där jag hoppas publiken ställer upp, det har varit lite för dåligt hemma hittills, väntat men ändå. Laget har visat att man kan störa alla lag så nu är det dags att folket ställer upp!!

Det är mycket som påverkar publiksiffror

Publiksiffrorna hittills i elitserien har varit något ojämna och det känns som att bandyn måste jobba hårdare med att vända den något negativa publiktrend. Det är inget ras nedåt på något sätt men senaste åren har snittet sjunkit sakta men säkert, det måste vi sätta stopp för i hela elitserien. Snittet just nu är i landet 1264 och i Vänersborg ligger vi på 1482.

Det är svårt för mig att prata om orsaker på andra platser än i Vbg och alla föreningar har ju olika problem. Men en övergripande sak är att bandyn måste samla fler fulla omgångar med samma matchtid för alla matcher, då blir det lättare att gemensamt marknadsföra matcherna. Nu ligger matcherna lite huller om buller och jag förstår det till viss del. Det handlar om att vissa ibland spelar två raka borta för att spara ekonomi, klokt på sätt och vis. Dessutom vill man naturligtvis sälja mer via Bandyplay och det gör man genom att sprida matcher och tider på fler dagar. Bandyplay är bra, riktigt bra faktiskt. Men det får inte bli något man prioriterar före livepubliken!!

För IFK Vänersborg finns det några punkter som påverkat publiken negativt, 1482 i snitt är inte katastrof men inte heller bra. Det finns dock naturliga orsaker. Satsningen man gjorde förra säsongen var bra på alla sätt då men när det blir ett bakslag direkt med en rörig säsong så tappar folk tro på föreningen och det tar lite tid att bygga upp igen. Sen har vi försäsongen där resultaten uteblev helt, seriestarten med en tidig förlust mot Kalix som endast vann en match förra säsongen och vi har tappat några profiler som lockar folk att åka till arenan även om man kanske inte bor i Vänersborg.

Nu har laget visat att man kan störa alla lag så jag är helt övertygad om att publiken kommer att öka sakta men säkert. Dessutom har nya sevärda profiler vuxit fram. Ta Öhrlund exempelvis, leder interna assistligan trots bara fyra matcher spelade, han bjuder ju på enormt fina handleder och fart. Viklund har ju varit bra länge men känns som att han lagt i en växel till. Kimmo i målet, herregud vilka räddningar och Juho Liukkonen som hade det lite tungt i början har verkligen kommit igång och ser ju ut som en riktig chef. IFK Vänersborg har mycket i laget som är värt att se och tillsammans med en stark publik kan det bli en rolig säsong!

Resultat och tro på föreningen/laget är de stora bitarna som påverkar publikintresset mest. Sen finns det massor annat som påverkar också men kanske inte så mycket. Musik innan match och i paus är ett exempel, har ju med trivsel att göra, senast mot Västerås lät det som man var på poolparty på Ibiza eller på Summerburst. Stod och tittade mig omkring i paus och man kunde nästan se hur folk led. Förstår att IFK kanske vill locka yngre publik men det går att hitta en skönare blandning så kanske fler uppskattar musiken. Kört nytt, gammalt, rock, pop och krydda med våra gamla härliga IFK och älglåtar. Gört bara, jag lovar att det uppskattas!!

Som sagt, det finns massor saker som påverkar hur folk upplever besöket i arenan, musiken är en bit, kanske inte skrämmer iväg många men jag hör ju många prata om den på ett tråkigt sätt tyvärr. Baren, arnes, utbud i kioskerna och första intrycket vid arenan är annat som det pratas mycket om. Det syns inte utanför att det är match på gång, tänd lite eldar, försök få dit någon grillvagn och kanske servera lite glögg. Nu tänker jag fritt och vet givetvis inte alls om det går att genomföra. Sen så måste vi få till en bättre supporterkänsla utanför arnes, det ska synas och höras att IFK Vänersborg ska spela. Den biten får supporterklubben tillsammans med IFK försöka göra något åt. Det ska vara drag runt matcherna i Vänersborg!! 

Ses och hörs!


Vår musik på Spotify

Målpengen 2017/2018